תאונות עבודה הפכו לצערנו לחלק בלתי נפרד מחיינו, בתחומים רבים של תעשיות שונות. אך כשמתמקדים בענף הבנייה, הסיפור כבר מדאיג הרבה יותר שכן כ-50% מתאונות העבודה בישראל בשנים האחרונות, מתרחשות באתרי הבנייה השונים. ההשלכות של תאונות אלו יכולות להיות הרסניות מבחינות שונות גם עבור אותם אנשים וגם עבור המשפחות שלהם.
במאמר הבא נתמקד בדרכים השונות להימנעות מתאונות אלו ככל הניתן, ובהתמודדות עם מקרים של אובדן כושר עבודה.
מהי תאונת עבודה?
תאונת עבודה היא ההגדרה למצבים של פגיעה במהלך העבודה, בדרך אליה וממנה וכן בעקבותיה מסיבות שונות. כל נזק אשר נגרם לעובד בעקבות מקום העבודה ובמהלכה, יוכר לרוב ותחת תנאים מסוימים להיות מוכר כתאונת עבודה על ידי הביטוח הלאומי.
בענף הבנייה קיימות תאונות רבות יותר מאשר בכל ענף אחר, מה שהופך את התחום לאחד המסוכנים ביותר בשנים האחרונות. עבודה בגובה לדוגמא, היא אחת הסכנות הגדולות בתחום שכן נפילה מגובה רב היא התאונה הנפוצה והקטלנית ביותר בענף ובכלל.
כולנו כמובן שואפים להישאר בריאים בכדי שנוכל להמשיך לעבוד כרגיל, לפרנס את המשפחה שלנו ולנהל חיים בריאים ושגרתיים. אך יחד עם זאת, אף אחד מאיתנו לא יכול לחזות את רגע התאונה ולכן חייבים להתכונן אליו מראש. בין הדרכים המומלצות לעשות כן, היא לשמור על בטיחות ברמה גבוהה על מנת להימנע מתאונות מצד אחד, ולהקפיד על בדיקת הפרטים בפוליסת הביטוח מאידך.
איך ניתן להימנע מתאונות בענף הבנייה?
ענף הבנייה מחזיק מזה שנים במקום הראשון והלא מחמיא, ברשימת הענפים בהם מתרחשות תאונות העבודה הרבות והקטלניות ביותר. אחריו ברשימה נמצאים ענפים כמו מסחר, חקלאות ותעשייה. אז מהן הדרכים לשמור ולהישמר במהלך עבודות בנייה? הנה כמה חשובות:
- ציוד בטיחות מותאם ומתוחזק – ציוד הבטיחות חייב להיות תקין, איכותי ומותאם באופן אישי לכל עובד מבחינת גודל, מידה וכדומה. חשוב להקפיד על קסדה, נעלי עבודה, בגדים מתאימים, רצועות ביטחון וכל ציוד שנדרש בהתאם לתפקיד. בנוסף, תחזוקה ובדיקה של הציוד באופן קבוע היא קריטית לתקינותו.
- הרגלים נכונים – הרגלי עבודה נכונים יכולים להציל חיים רבים ולמנוע תאונות. הקפידו על הרגלים סדירים וקבועים במקום העבודה שיעניקו מסגרת בטיחות וכללים שעליהם לא עוברים.
- ביצוע תרגילים והדרכות בנושא – הדרכות בנושא, ביצוע תרגילי בטיחות וחזרה עליהם אחת למספר חודשים.
- עובדים מנוסים ומוסמכים – רבים מהעובדים שחווים פגיעות בעבודה נמצאו ככאלה שלא עברו הכשרה מתאימה, היו עובדים זמניים או לא מוסמכים. לכן חשוב להעסיק רק עובדים מוסמכים ומקצועיים בתחום.
- אחריות ניהולית – בסוף, האחריות היא של הקבלן ושל מנהל העבודה בשטח. אחריות גדולה מוטלת על כתפיו בבדיקה והפקדה שכל העובדים מקפידים על כל הוראות הבטיחות ללא יוצא מן הכלל.
- ריכוז ותשומת לב – האחריות של העובדים עצמם, היא להיות מרוכזים, להקדיש את מלוא תשומת ליבם למעשיהם ולא לתת להסחות דעת לגרום לביצוע טעויות מסוכנות.
מהו אובדן כושר עבודה?
כאשר אדם עובר תאונת עבודה אשר מנטרלת כ-75% מיכולת העבודה שלו, הוא יוגדר לרוב כאדם שאיבד את כושר עבודתו או במילים אחרות – אותו אדם יוכל להגיש תביעת אובדן כושר עבודה.
ההשלכות של מצב שכזה, יכולות להיות קשות להתמודדות עבור אנשים רבים וכן עבור המשפחות שלהם.
בין ההשלכות השונות – אובדן יכולת ההתפרנסות שעלול להוביל להידרדרות מהירה של המצב הכלכלי והנפשי.
אחת מהדרכים להתכונן ליום שכזה לפני הגעתו, היא הקפדה על הסעיפים השונים והקטנים הן בפוליסת הביטוח לאובדן כושר עבודה והן בסעיף הביטוחי בקרנות הפנסיה השונות. במקרים רבים בהם הגופים השונים מערימים קשיים על קבלת פיצויים, הדרך הטובה ביותר היא עזרה וליווי של עורך דין תאונות עבודה מקצועי ומנוסה, אשר מכיר את התחום ואת כל הסעיפים הקטנים אליהם חשוב לשים לב.
איך ניתן להשיג פיצוי ופתרון שיאפשר להתמודד עם המצב?
הפיצוי הכספי שניתן לקבל, תלוי במידה רבה ביכולת להוכיח אובדן כושר עבודה במהלך העבודה, בדרך אליה וממנה וכן בדרגת אי-כושר העבודה אשר נקבעה עבורו מטעם הביטוח הלאומי.
תביעת אובדן כושר עבודה לביטוח לאומי תאפשר זכאות לתשלום דמי פגיעה למשך 3 חודשים, בנוסף למימון הטיפולים הרפואיים. עובדים המבוטחים בביטוחים פרטיים יכולים להיות זכאים לפיצויים מטעם ביטוח המנהלים או קרן הפנסיה שלהם. במידה והעובד לא יכול לחזור לעבודה גם לאחר 90 ימים, הוא יהיה זכאי להגשת תביעה לקצבת נכות.